Cykling Holbæk

Når ikke Frederik befinder sig i Sportsbyens svømmecenter, hvor han til daglig er livredder, er sandsynligheden for at finde ham på Sportsbyens udeområde stor. Han dyrker nemlig triatlon og har her i efteråret deltaget i VM på Hawaii, så han har et par gode tips til cykling i Holbæk:

”Sommeren er forbi, og trods det lune (bevares lidt våde efterår) står kong vinter for døren, og den form, som lige nåede at indfinde sig, synes nu uendeligt mange kilometer og lune dage væk ☹ No fear my friends – jeg vil komme med mit ’take’ på, hvordan du kommer sikkert og nemt igennem vinteren! For lad os bare være ærlige – vi er stadig en smule forkælet i lille Danmark. Vi gør sjældent noget af tvang, og slet ikke når det kommer til vores sparsomme fritid. Så skal det sgu’ gi os noget!”

Er cykling god motion?

”Cykelsporten har revolutioneret sig, og vi er i en gylden alder nu – og heldigvis for det. Cykelsporten tæller alt fra ’City’ til ’E-bikes’, og derimellem kunne jeg nok nævne otte forskellige cykeltyper. Det giver rigtig mange muligheder for at komme ud; og få noget luft, vind på næsen eller sved på panden. Du kan cykle alene eller være social i større eller mindre grupper. Cykling er ikke blot fysisk sundt, men har i den grad også en mental gevinst med afkobling i naturen eller samvær i træningscentret.

Vi taler om ’Weekend krigeren’: manden (eller kvinden), der jævnligt betaler sit foreningskontingent. Her køres fx ’tirsdags VM’ og søndags-dinger med kaffestop og skiltespurter. Personen her er typisk omgivet af testosteron og adrenalin i rigelige mængder.
Eller ’The every-day-man’ – en rigtig bad-ass! Her er motionen mere end et frirum. Det er livskvalitet på øverste hylde, og motionen er mindst lige så vigtig som at spise morgenmad, inden man forlader matriklen! Familien er oftest inddraget, så der er en gensidig forståelse af prioriteringerne. Om man ser sig selv i den ene eller den anden boks (eller måske en helt tredje) – så er vinteren stadig en tid, hvor motivationen sættes på prøve.”

Fordele ved cykling frem for løb

”Cykling har den ekstra fordel, at det nemt kan integreres i dagligdagen. Det kan ske som ’commuter’ ved at cykle til og fra arbejde eller ved at cykle med sine børn til deres institutioner eller fritidsaktiviteter. Begge dele sætter kredsløbet i gang på en yderst skånsom måde. Cykeltræning er en rigtig god form for ’cross’ træning eller ’bi-træning’ til din primære sport; fx løb. Cykling er også godt som genoptræning og skånsom bevægelse af knæet. De stationære motionscykler i den lokale fitness klarer denne opgave rigtig godt!

Hvis man nu er i fitnesscenteret og er blevet nysgerrig på de dunkende rytmer fra 1.salen, så giv ’bike-fitness’ et besøg (det der i gamle dage hed spinning.) Der er med garanti godt fællesskab og udgangspunkt for at opretholde formen på en sjov og motiverende måde!”

Er cykling godt for knæet?

”Mange motionister oplever i perioder smerter i knæet. Det kan skyldes mange ting, fx sportsskader og alder. Her er det godt at genoptræne muskulaturen omkring knæet, fx ved let motionscykling. Det gælder om, at vrid i knæet undgås. Cykling er mere skånsomt for knæet end løb, der giver tunge stød. Ved cykling er det muligt på en nænsom måde at belaste knæet til smertegrænsen, så området langsomt styrkes under helingen.”

Cykeltræning i Holbæk Sportsby

”Holbæk Sportsby er det perfekte udgangspunkt for cykling, hvad enten det foregår i foreningsregi eller på egen hånd. Holbæk Cykelsport er en af de 36 foreninger, der har hjemsted i Sportsbyen, som byder på udfordringer med både cross-zone og MTB-spor. Cykel-cross genopstod for 5-6 år siden, efter at have ligget som en sovende bjørn siden 90’erne. Jeg har selv kørt en del cross, som er en fed måde at køre race på. Ofte er en omgang på en cross-bane ikke mere end 1,7 – 2,3 km, som så køres X gange. Det gør racet super intenst og kampen mod dig selv og uret meget udfordrende.

De midtsjællandske alper omkring Algestrup er også lige om hjørnet, og ligger sommerens Tour de France stadig i hukommelsen, så er det nemt at besøge Cote D’Asnæs & Cote D’Høve stræde. Her i vinterperioden er Sportsbyens træningscenter med det før omtalte ’bike-fitness’ også en oplagt mulighed.

Jeg håber ovenstående har givet lidt at tænke over; Træning er ikke rocket science og skal derfor ikke over-kompliceres.

Træning er Fællesskab, Samarbejde, bevægelse & sundhed!”

 Stay strong out there and be positive

//Frederik

 

Se også Frederiks blogindlæg om løb under BEVÆGELSE.